Contacteer ons

STRIEMEN / STRIAE

Wat zijn striae?

Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid. Dit zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden.
Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur.

Striaestrepen zijn meestal enkele centimeters lang en een paar millimeters breed. Het is een ongevaarlijke cosmetische aandoening.

Hoe ontstaan striae?

Striae ontstaan als een bepaald deel in je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden. Hierdoor scheurt het onderhuidse bindweefsel. Het gevolg hiervan zijn die vervelende huidstriemen. Het ontstaan van striae is vaak te wijten aan een bepaalde levensfase, -wijze of een ziekte. Denk hierbij aan:

  • zwangerschap
  • een groeispurt
  • snelle gewichtstoename
  • snelle spierontwikkeling (dit gebeurt vaak bij bodybuilders)
  • het syndroom van Cushing
  • langdurig gebruik van corticosteroïden (hierdoor wordt de huid niet opgerekt, maar verzwakt)
  • een borstvergroting

Naast de bovenstaande oorzaken is het helaas in sommige gevallen gewoon pech. Het is namelijk erfelijk bepaald of je last kan krijgen van striae. De één is er nu eenmaal vatbaarder voor dan de ander.

Kan je striae behandelen?

Er zijn talloze middeltjes en (medische) ingrepen die claimen dat ze je striae kunnen laten verdwijnen. Wij geven je liever de waarheid: striae gaan namelijk nooit meer (helemaal) weg.
Deze ingrepen zorgen er alleen voor dat je striae verminderen, wat natuurlijk ook al fijn is.

Dit proces van verminderen gebeurt sowieso in de loop der jaren. Wil je sneller de zichtbaarheid van je striae verminderen, dan geven we je graag wat tips.

Je kunt de volgende dingen doen om het te verminderen:

  • Hydrateren. Uit onderzoek van Rawlings et al., 2012 blijkt dat hydrateren een essentieel onderdeel is om de tekenen en symptomen van littekens en striae te verminderen.
  • Onderga een peeling op basis van glycolzuur. Om echt resultaat te zien, zijn wel meerdere behandelingen nodig. Onze mesopeels zijn allemaal op basis van glycolzuur, gecombineerd met andere zuren zoals melkzuur (die roodheid en ontsteking verminderen).
  • Naverzorging. De ernst van striae kan worden verminderd door plaatselijke toepassing van verzachtende en vochtinbrengende crème.
  • Bescherming. Bescherm je huid daarnaast ook met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Op deze manier bescherm je de littekens en zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigd wordt.

Er bestaan dus meerdere dingen die je kan doen om striae minder zichtbaar te maken, maar het helemaal laten verdwijnen van striae is een fabeltje. Maar geen zorgen: striae zijn niets om je voor te schamen! Bijna elke vrouw heeft ze, en maar liefst de helft van alle vrouwen heeft striae op de heupen, borsten of dijen. Wear them proud!

Kan je striae voorkomen?

Het is grotendeels erfelijk bepaald of je wel of niet last krijgt van striae. ‘Voorkomen is beter dan genezen’ geldt dus niet helemaal voor striae. Wel kan je ervoor zorgen dat je huid soepel en gehydrateerd blijft door intensief te smeren met bijvoorbeeld een hydraterende crème of een crème met glycolzuur, vitamine C of vitamine E. Hierdoor wordt de kans kleiner dat je bindweefsel scheurt als je huid te snel oprekt.

Beginnende striae herken je vaak aan jeuk. Die dit als jouw signaal om extra goed te smeren. Verder kan je er natuurlijk wel rekening mee houden dat een snelle gewichts- of spiertoename voor striae kan zorgen. Probeer daarom een gezonde levensstijl aan te houden en bouw het sporten rustig op.

Striae voorkomen tijdens zwangerschap

Veel vrouwen zijn op zoek naar tips om striae tijdens de zwangerschap te voorkomen. Heel begrijpelijk! Zoals we hierboven al aangaven, kan je striae helaas niet helemaal voorkomen. Wel kan je de vorming van zwangerschapsstriemen enigszins proberen te beperken met deze tips.

  • Houd je huid goed gehydrateerd. Smeer je lijf, en met name je buik, borsten en heupen, dagelijks in met onze essential cream. Deze ondersteunt je huid optimaal.
  • Draag tijdens je zwangerschap ondersteunende kleding. Gebruik bijvoorbeeld een buikband in de latere trimesters. Hoe meer je je buik zo ondersteunt, hoe minder hard je huid naar beneden wordt getrokken door het extra gewicht.
  • Drink voldoende water. Als je je vochtgehalte op peil houdt, blijft je bindweefsel soepeler.
  • Eet niet meer dan nodig tijdens je zwangerschap. Natuurlijk moet je genoeg eten voor de groei van je kindje, maar probeer gezonde, voedzame dingen te eten en eet niet veel meer dan nodig. Op die manier rekt de huid van je zwangere buik niet verder uit dan nodig en kan je striae enigszins beperken.

Welke producten kan je gebruiken?

Wat kunnen wij doen?

Met mesotherapie hebben we een aantal opties om striae te verbeteren.
We hebben een cocktail van mesoestetic (skinmark solution), een huisbereide cocktail (hyaluronzuur + organic silicium + DMAE) en de boosters van Genesis.

Hoe jonger (nog rood/paars) de striae, hoe beter het resultaat.

Lees meer over mesotherapie..

Bij de bodyschock behandeling gaan we op maat werken, in dit geval passen we de producten aan aan de noden van de huid. Hier maken we gebruik van de verstevigende, hydraterende strechmark booster.

lees meer over bodyshock..

Onze mesopeels zijn allemaal op basis van glycolzuur gecombineerd met andere zuren, o.a. melkzuur (die roodheid en ontsteking verminderen). Deze behandelingen worden altijd gecombineerd met LED-therapie, wat ook een positieve invloed heeft op striemen.

Lees meer over mesopeels..