Contacteer ons

LITTEKENS

Hoe ontstaan littekens?

Bijna geen enkel litteken is hetzelfde, zelfs niet bij dezelfde persoon. Na een verwonding van de huid zal deze zich gaan herstellen. Tijdens dit genezingsproces wordt er onder meer bindweefsel (collageen) in de huid gevormd. Zo ontstaat een litteken. Als het proces normaal verloopt, zal de huid zich mooi herstellen en zal littekenweefsel nauwelijks zichtbaar zijn. Wordt de genezing echter verstoord, door bijvoorbeeld korstvorming vroegtijdig af te krabben, dan kunnen littekens duidelijk achterblijven.

We onderscheiden verschillende soorten:

 • Atrofisch litteken.
  Een litteken dat beneden de oppervlakte van de omringde huid ligt (putjes). Dit soort littekens zie je vaak bij mensen die last hebben (gehad) van acne of waterpokken.
 • Hypertrofisch litteken. 
  Dit is een verdikt en verheven litteken dat zich niet uitbreidt buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken ontstaat binnen enkele weken na de verwonding. Dit litteken kan uiteindelijk minder zichtbaar worden, maar dat kan wel een paar jaar duren.
 • Keloïd.
  Dit is ook een verdikt en verheven litteken dat zich uitbreidt buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. In tegenstelling tot een hypertrofisch litteken kan het even duren voordat dit litteken ontstaat. Keloïd kan trouwens ook ontstaan op het moment dat er geen beschadiging is geweest aan de huid.

Wat kan je zelf doen?

 • Verzorg een wonde goed, hou ze schoon en bescherm ze tegen de zon
 • Gebruik van vitamine A heeft in de meeste gevallen een positieve invloed op littekens
 • Eet gezond. Het lichaam heeft namelijk een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig voor de genezing, zoals mineralen en ijzer.
 • Bij gebruik van ons Skin Balance serum hebben we al mooie resultaten gezien om littekens te vervagen.
 • Heb je een korst? Laat korsten op de wond zitten en krab hier niet aan. Hierdoor geneest de wond slecht en valt het litteken meer op. Laat de korst vanzelf van de wond af vallen; dit is het teken dat de wond is genezen.

Wat kunnen wij doen?

Met mesotherapie hebben we een aantal opties om (acne)littekens te verbeteren.
We hebben een samengestelde cocktail van mesoestetic (skinmark solution) en een huisbereide cocktail met hyaluronzuur + organic silicium + DMAE.

Keloïd littekens kunnen we niet behandelen. Andere littekens wel maar volledig verdwijnen, dat is helaas iets te hoopvol. Hoe jonger het litteken is, hoe beter het resultaat.

Lees meer over mesotherapie..