Contacteer ons

ROSACEA

Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke, vasculaire aandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. Bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken plotseling verwijd, de bloedstroom neemt toe en dat resulteert in blozen en roodheid van de huid.

De aandoening kan lijken op acne (de bekende jeugdpuistjes).
De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze.

Een theorie zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf.
Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes.

Ook zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, één van de microbewoners van onze huid: de “Demodex”-mijten, die normaal geen problemen geven, plotseling in grote aantallen aanwezig zijn en zodanig de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden.

Bij een reeds bestaande rosacea zijn een aantal factoren bekend die de afwijking via nog onbekende wijze kan doen verergeren. De belangrijkste hiervan zijn:

13 triggers van rosacea

koude en wind

Sterke wind kan bij de normale huid al voor gevoeligheid zorgen, laat staan bij de huid met rosacea. Wind in combinatie met koude kan al helemaal voor een aanval van roodheid zorgen, met soms zelfs rode bultjes. Probeer je huid bij wind en koude dan ook zoveel mogelijk te bedekken met een goede shawl en muts. Zorg dan wel dat de materialen je huid niet irriteren.

zon

Een dagje zon en strand is natuurlijk heerlijk, maar de huid met rosacea reageert daar soms heftig op. Een beetje zon kan soms al genoeg zijn om de aandoening flink op te laten spelen. Een paar vuurrode wangen dus, die niet eens door verbranding komen. Een goede zonnebrandcrème, accessoires als een hoed en zonnebril en tijdig de schaduw opzoeken, zijn heel belangrijk voor jou.

sporten

Beweging is goed voor lichaam en geest. Voor iedereen. Toch is inspanning nu juist ook een bekende trigger van rosacea. Beweging verhoogt namelijk je hartslag en dus ook de bloedstroom. En dat zie je bij een rosacea-huid. Door heel intensief sporten kan het flashen zelfs dagen of wekenlang aanhouden.

wijn, koffie en zelf thee

Alcohol geeft verwijding van de bloedvaatjes. Rode wijn staat daarbij bovenaan de lijst van drankjes die voor een flare-up zorgen. Maar ook warme dranken als chocolademelk, koffie en zelfs thee kunnen rosacea uitlokken.
Houd er dus rekening mee dat alles wat bloedvaten doet verwijden, voor blozen en roodheid kan zorgen. Begin je de dag graag met een lekkere tas koffie? Wacht dan even totdat die wat afgekoeld is. En ga eventueel in de zomermaanden over op de iced-versies.

pikant eten

Hoewel de lijst met voedingsmiddelen die rosacea kunnen uitlokken, erg lang is- en vaak heel persoonlijk – staat pittig eten toch wel bovenaan.

zuivel

Het klinkt raar, maar ook zuivel is een bekende uitlokker van rosacea. Dat fijne kaasplankje dus, een glas melk of misschien zelfs slagroom. Tegelijkertijd zijn er steeds meer onderzoeken, met name case-studies, die aantonen dat producten die rijk zijn aan probiotica, zoals bepaalde yoghurtdrankjes, juist voor verbetering van rosacea kunnen zorgen. Dit is een lastig verhaal dus. Het blijft uitproberen wat voor jou wel en niet werkt.

stress

Bij rosacea kan één stressvolle dag al voor heel wat problemen zorgen. Op tijd en regelmatig ontspannen dus.

warm bad

Hoe zalig het ook kan zijn, een uitgebreid warm bad nemen of een lange hete douche kunnen bij mensen met rosacea voor flink wat flashing zorgen. Zelfs de verwarming binnen kan dit effect op de huid hebben. Temperatuurwisselingen zijn kortom uitlokkers van rosaceaklachten. Wees daarom ook voorzichtig met sauna’s en stoombaden.

allergieën

Naast een loopneus en jeukende ogen kunnen allergiën ook voor verergering van rosacea zorgen. Veel mensen hebben niet altijd door dat ze ergens allergisch voor zijn, maar denken dat ze gewoon verkouden zijn. Probeer erachter te komen of er bij jou misschien wel een allergie een rol speelt.

schoonheidsbehandelingen

Behandelingen als scrubben, bindweefselmassages en microdermabrasie zijn geen aanraders voor mensen met rosacea. Wil je je gevoelige huid toch graag opfrissen en dode huidcellen verwijderen, dan kun je beter exfoliëren met onze AquaGlo hydrodermabrasie die goed aan te passen is aan de gevoeligere huiden. Zachte, kalmerende behandelingen zeker ook aangewezen zoals LED lichttherapie. Met microneedling kunnen we ook vaatwandverstevigend gaan werken en bij Genesis hebben we een speciaal programma tegen roodheid met vaatwandverstevigende ingrediënten. Deze vind je onderaan op de pagina.

huidverzorging

Huidverzorging, hoe natuurlijk en veilig deze ook lijkt, kan soms ingrediënten bevatten die de huid irriteren en rosacea-klachten erger maken. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid.

parfum

Je favoriete geurtje kan zomaar een uitlokker van rosacea zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Spuit je luchtje dan niet op je huid, maar in je haar en kleding.

roken

Van roken is ook bekend dat het rosaceaklachten kan verergeren. En niet alleen door zelf te roken, ook verblijven in rokerige ruimtes kan al voor problemen zorgen.

Niet iedereen reageert hetzelfde

Kun je met rosacea dan nooit meer naar de sauna, even lekker tegen de wind in trappen of een drankje nemen? Zo is het natuurlijk niet. Probeer bovenstaand lijstje vooral als hulpmiddel te zien om erachter te komen wat bij jou rosacea kan uitlokken. Uiteindelijk reageert iedere huid met rosacea weer anders. De één kan gerust een kaasplankje eten zonder problemen, maar krijgt wel last in warme ruimten, terwijl de ander alleen klachten heeft bij kou of pittig eten.

Welke producten kan je gebruiken?

PS: we hebben een manier om een hevige flare-up onder controle te krijgen, vraag ons er zeker naar!

IMG_1244

Deze producten zijn een algemeen protocol. De meeste zijn parfum-vrij, de andere zo goed als. Wens je persoonlijk advies op maat, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Wat kunnen wij doen?

Dit is een biologisch huidverbeterend programma op basis van geneeskrachtige planten (algen en kruiden) van over de hele wereld. De Vitaliderma Natural Peeling vernieuwt, heelt en herstelt de huid in haar meest natuurlijke vorm waarbij collageen, elastine en nieuwe cellen van binnenuit worden geactiveerd.
Hij kan bij rosacea ingezet worden doordat de Langerhans-cellen worden gestimuleerd en de bacteriegroei van de Demodex-mijt wordt gedood.

Lees meer over Kruidenpeel..

Genesis heeft een speciaal programma ontwikkeld om de gevoelige, rode huid te behandelen.
Hiermee gaan we de algemene roodheid verminderen met behulp van Capacitieve radiofrequentie + Led én gaan we kalmerende, hydraterende en vaarwandverstevigende werkstoffen diep in de huid insluizen met mesotherapie zonder naalden.

Lees meer over Genesis..

Mesotherapie zetten we in om de bloedvatwandjes te verstevigen, de huid te hydrateren en algemene roodheid te verminderen.
Er zijn 2 huisgemaakte cocktails (samenstellingen van verschillende ingrediënten) die we bij rosacea kunnen inzetten.

Lees meer over mesotherapie..

LED lichttherapie wordt ingezet om de huid te kalmeren, sterker te maken en roodheid te verminderen.
Hierbij hoef je niet bang te zijn voor eventuele reactie.
Het geeft bovendien nog een goed gevoel als mooi extraatje.

Tijdens de klassieke gelaatsverzorging passen we de producten aan, dit zijn de producten die u zullen geadviseerd worden om thuis te gebruiken.

Met de T-Away kunnen we ‘gesprongen’ rode adertjes doen verdwijnen.

Lees meer over T-Away..