Contacteer ons

MEE-ETERS

Wat zijn mee-eters?

Comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Wat zijn nu eigenlijk mee-eters? Hoe ontstaan die? En wat kun je het beste doen (en laten) als je door deze puistjes geplaagd wordt?

Puistjes en mee-eters

Puistjes en mee-eters zijn niet hetzelfde. Ook al worden ze soms ‘op een hoop’ gegooid. Bij puistjes is echt sprake van een ontsteking door bacteriën. Bij mee-eters is dat (nog) niet het geval. Wat is dáar dan aan de hand?

Microcomedonen: de kleine voorlopers

Mee-eters (of comedonen) ontstaan door verstoppingen in de poriën. Er zijn verschillende vormen, die naast elkaar kunnen voorkomen. Het kleinst zijn de microcomedonen. Deze minuscule verstoppinkjes zijn het gevolg van een ophoping van talg en dode huidcellen in de uitgang van de talgklieren en haarzakjes, en zijn met het blote oog nog niet goed te zien. Het zijn eigenlijk de voorlopers van mee-eters en puistjes. Als nu de porie verder verstopt raakt, worden de bultjes groter en uiteindelijk zichtbaar als comedonen.

Blackheads of zwarte puntjes

De bekendste comedonen zijn de open comedonen, ofwel de zwarte mee-eters of blackheads genoemd. Deze comedonen zijn zwart omdat het talg in de verstopte porie gereageerd heeft met zuurstof in de lucht (oxidatie). Het is dus geen vuil wat je in de porie ziet.

Whiteheads: de witte kopjes

Comedonen kunnen ook wit zijn. Bij deze mee-eters wordt de verstopte porie niet blootgesteld aan lucht. Deze whiteheads liggen vaak wat dieper en dat is ook de reden dat ze lastiger te verwijderen zijn dan blackheads. Mee-eters kunnen uiteindelijk ontstoken raken door bacteriën en zo puistjes (pustels) vormen.

Hoe kan je het ontstaan nieuwe mee-eters voorkomen?

Hormoonveranderingen en talgvorming

Zwart of wit, hoe ontstaan nu die verstoppingen in de poriën? Dat heeft veel te maken met de productie van talg. Dit ‘smeerseltje’ houdt de huid soepel en voorkomt vochtverlies. Door verschillende factoren kunnen de talgklieren een tandje harder te draaien. Hormoonveranderingen, zoals in de puberteit, zijn hiervan de bekendste oorzaak. Maar ook de specifieke samenstelling van het talg en de vorm van de porie kunnen uiteindelijk bijdragen aan een verstopping. Daarnaast spelen ontstekingsfactoren een rol.

Medicijnen en sterke reinigers

Soms veroorzaak je zelf het ontstaan van mee-eters; bijvoorbeeld doordat je medicijnen gebruikt die de hormoonhuishouding beïnvloeden, zoals corticosteroïden. Ook kan een verkeerde huidverzorging, denk aan te sterk reinigende producten of crèmes die de poriën te erg afsluiten, comedonen veroorzaken. Als je veel last hebt van mee-eters, is het zinvol om daar even goed naar te kijken.

Helpen maskers, pompjes en stoom?

Er zijn nogal wat middeltjes te koop tegen mee-eters. Vooral de zogeheten blackhead masks zijn nu erg populair. Deze doen helaas vaak meer kwaad dan goed. De gezichtsmaskers zijn namelijk gemaakt van een soort lijm en Norit, actieve koolstof dat vocht onttrekt aan de huid. Bij het lostrekken van het zwarte lijmgoedje kan de huidbarrière gemakkelijk beschadigen. Ook vacuümpompjes die de verstoppinkjes moeten ‘opzuigen’, of apparaatjes met hete stoom om poriën te openen en reinigen, kunnen de barrièrelaag kapot maken. De huid wordt vervolgens alleen maar onrustiger. Met onze AquaGlo gaan we deze verstoppingkjes opzuigen maar daarna de huid onmiddellijk herstellen, kalmeren en een boost aan antioxidanten geven.

Liever een exfoliant met salicylzuur

Uit onderzoek blijkt dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk hebt ‘verwijderd’. De beste remedie tegen verstopte poriën is om dagelijks je gehele huid mild te reinigen en regelmatig te exfoliëren met salicylzuur. Dit ingrediënt verwijdert dode huidcellen, en lost vet en talg op zónder de huid te beschadigen. Je kan ook een crème gebruiken met retinoïden (vitamine A-zuren). Het is belangrijk om de gehele huid te behandelen, en niet alleen de mee-eters zelf.

Blijf óók van de witte kopjes af

Uitknijpen blijft verleidelijk, vooral bij puistjes of mee-eters met witte kopjes. Maar probeer het gewoon echt niet te doen. Een ontsteking of verergering van je klachten liggen op de loer. Alleen als je écht iets belangrijks hebt, dan zou je heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in het witte kopje kunnen prikken en hem uitdrukken. Maar werk echt schoon!

Welke producten kan je gebruiken?

Deze producten zijn voorbeelden van welke je in je dagelijkse routine kan integereren om mee-eters tegen te gaan, ze bevatten salicylzuur of retinol. Wens je persoonlijk advies op maat, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

IMG_0169

Wat kunnen wij doen?

Met de AquaGlo gaan we de huid zuiveren, verwijderen we dode huidcellen en maken de verstopte poriën vrij. De huid wordt nadien onmiddellijk voorzien van een boost aan hydratatie, antioxidanten en kalmerende ingrediënten.

Lees meer over AquaGlo..

Zoals eerder vermeld zal salicylzuur dus helpen om comedonen te voorkomen en aan te pakken.

Lees meer over mesopeels..