Contacteer ons

PUISTJES

Wat zijn puistjes?

Bijna iedereen krijgt in de puberteit puistjes. We noemen dit acne.

Puistjes zijn bultvormige ontstekingen van de huid, meestal rondom de talgklieren. Je herkent een puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Ook op volwassen leeftijd kun je acne krijgen. De puistjes zitten vooral in je gezicht, op je borst, je rug en je schouders.

hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Welke uitwendige factoren kunnen acne veroorzaken?

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren.

– Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica en oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën.

– Mechanische factoren (druk en wrijven): Bijv. acne op de kin door druk rand van een helm en acne op het voorhoofd onder een voorhoofdsband, ‘maskné’ door de wrijving van het mondmasker.

– Bepaalde geneesmiddelen: M.n. als acne plotseling optreedt of op een ongewone plaats op oudere leeftijd ontstaat. Voorbeelden zijn prednison en sommige middelen tegen tuberculose en epilepsie.

Welke andere factoren hebben invloed op het ontstaan en verergeren van acne?

– genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)

– hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap)

– ziekten van de geslachtsorganen, w.o. polycysteus ovarium syndroom (vrij zeldzaam)

-psychologische stress

Fabels over acne

Er bestaan vele fabels over het ontstaan van acne. Onderzoek heeft laten zien dat acne niets te maken heeft met:

– Het eten van fast food zoals hamburgers en patat. Voedselallergie speelt geen rol bij acne.
– Een vitaminetekort
– Slechte hygiëne
– Infecties
– Overmatig zweten

Acne en voeding

Studies hebben inmiddels aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten (met name magere melkproducten) en voedings-of genotsmiddelen met een hoge glycemische index, d.w,z, rijk aan snelle suikers. Het acne-dieet zou dus vrij moeten zijn van melkproducten en suikers. Veel behandelaars raden dit dieet tegenwoordig ook aan bij jongeren met acne. Onderzoeken hebben echter nog nooit een meetbaar effect aangetoond van een zuivel-en suikerarm dieet.

Wat kan je zelf doen?

  • Knijp de puistjes niet zelf uit. Bij het drukken of knijpen met je vingers of pincet druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken.
  • Ga niet in de zon of onder de zonnebank als je acne hebt. UV stralen kunnen in het begin acne iets verbeteren, later wordt de huid door UV stralen juist dikker waardoor er meer mee-eters en ontstekingen gaan ontstaan.
  • Indien u sterk het vermoeden heeft dat uw acne ontstaat of verergert door het eten van aardappelen, chocola, varkensvlees, melkproducten e.d., is het verstandig om deze voedingsmiddelen niet te gebruiken. 

Welke producten kan je gebruiken?

IMG_0170

Deze producten zijn een algemeen protocol. Wens je persoonlijk advies op maat, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Wat kunnen wij doen?

Het Skin DETOX Programma is een bewezen effectief middel tegen acne. Je krijgt een volledige reset van je huid en lichaam.
Het is een biologische peeling gemaakt van geneeskundige planten van over de hele wereld.

Lees meer over Kruidenpeel..

Dit is een gecombineerde peel (samensgesteld uit meerdere zuren) die een schimmelwerende, anti-bacteriële en anti-comedogene werking heeft.
Het pakt alle vormen van acne aan.

Lees meer over mesopeels..

Met mesotherapie sluizen we een huisbereide cocktail in de huid, speciaal ontwikkeld voor de vette acné-huid.
Het werkt exfoliërend, hydraterend, antioxidant en helpt littekens te voorkomen.

Lees meer over mesotherapie..

Deze wordt ingezet om ontstekingen te verminderen, de huid te kalmeren en wondjes sneller te doen genezen, de kans op littekenvorming wordt hierdoor aanzienlijk verminderd.

Kan als alleenstaande behandeling worden geboekt of als aanvulling bij elke andere behandeling.